У Вінниці 2го грудня пройшов майстер-клас “Їж розумно” як частина програми НОК України «Олімпійська лабораторія» (“Olympic Lab”).
Подія, що пройшла у ресторації "Marmaris", була організована Вінницьким відділенням НОК України.
Захід був відкритий головою обласного відділення НОКУ дворазовим срубним олімпійським призером Павлом Хникіним.
- Програму «Olympic Lab» було засновано Міжнародним олімпйським комітетом. Його проводять не тільки в Україні, але і в інших країнах по світі, - каже Павло Хникін. - Ми перший раз проводимо у Вінниці один з заходів в рамках програми - “Їж розумно”. Придумали провести подію для певної аудиторії – для велосипедистів з певними досягненнями. В майбутньому хочемо, щоб спеціалісти розповідали про особливості здорового харчування юним боксерам, плавцям та ін.
Свої замітки відносно здорового харчування дітям розповіли олімпійський призер велоспорту, кількаразовий чемпіон світу, колишній рекордсмен, начальник управління спорту Вінницької адміністрації Сергій Чернявський і призер Європейського чемпіонату, всеукраїнських і світових змагань, колишній член спортивного клубу «ISD» Владислав Кремінський.
Знаменитості розказали про свої досягнення у спорті. Наприклад, Сергій Чернявський згадав про вершину на олімпіаді, а також демонстрацію його виступів на великому екрані. Він звертав увагу, що слід було підготувати себе до старту на олімпіаді з найменшою вагою. Важко було утримати себе від смаколиків, навіть у їдальні олімпійців, а брати потрібно було їжу з найменшою кількістю калорій.
- Це знежирені йогурти, ряжанки, салати. Споживати їх треба було в найменшій кількості. Ясно, що для юних спортсменів не варто виконувати все, бо їх організм ще росте – говорить Сергій Чернявський.
За тренувального процесу перед олімпіадою сніданок Сергія Чернявського складався з чашки чаю і булочки з джемом та маслом. Обідом слугував суп з овочів на воді, вечерею – макарони з яйцем і кінським м'ясом (воно найменш жирне) і салати (без томатів). Таке харчування допомагало скидати вагу і зменшувати шар жиру.
Владислав Кремінський відзначає що на протязі останніх років ставлення до харчування спортсменів не дуже помінялося. Зранку він рекомендує спортсменам їсти каші (найбільш корисна вівсяна на воді або з йогуртом), пити зелений чай (аж ніяк не каву!) з вафлями, можна з'їсти 1 варене яйце.
- Обід має складатися з першої і другої страви. Але в невеликому обсязі і без хліба. Наприклад, нежирний суп і каша. Перед тренуваннями м'ясного краще не їсти, бо його перетравлення займає до 8 годин. Вечеря повинна включати найбільшою мірою білки – матеріал для побудови м'язової тканини. Це зварене або спечене м'ясо – наприклад, грудка. Крім того нехитрий гарнір – приміром салат з буряка, що корисний для системи крові, - розказує Владислав Кремінський. - Для пиття дозволене молоко з магазину (нежирне), кефір, мінеральна вода. Не можна пити солодку воду і загалом солодощі не слід вживати.
Учасникам майстер-класу та гостям вдалось посмакувати салатом з овочів і натуральної бринзи, який зготували діти. Потім роздавали сувеніри на пам'ять від української НОК на Вінниччині.
- Розумію, що салати корисні для спортсменів і часто їх вживаю. Найбільше з них мені до смаку маслини, огірки, бринза, перець. Фаст-фуд мама з татом не купують і солодощів їм мало. Повністю зможу відмовитися від солодкого для того, щоб стати світовим чемпіоном, - розповідає велосипедист Антон Качер, якому 9 років.